We lossen het CO₂ probleem op met 200 miljoen jaar ervaring

Over ons

Carbon-Alert lost CO₂-probleem op met 200 miljoen jaar ervaring Het Nederlandse bedrijf Carbon-Alert werkt in Colombia aan het oplossen van het wereldwijde CO₂-probleem, door het kunstmatig vormen van veen. Met een nieuwe plantsoort kan het proces dat al miljoenen in de Aarde gebeurt extreem worden versneld, wat leidt tot miljoenen tonnen CO₂-opslag onder de grond. En dat zou mogelijk alle uitstoot kunnen compenseren. Een lang verwachte oplossing die snel wereldwijd omarmd moet worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

We lossen het CO² probleem op met 200 miljoen jaar ervaring

Over ons

Carbon-Alert lost CO²-probleem op met 200 miljoen jaar ervaring Het Nederlandse bedrijf Carbon-Alert werkt in Colombia aan het oplossen van het wereldwijde CO²-probleem, door het kunstmatig vormen van veen. Met een nieuwe plantsoort kan het proces dat al miljoenen in de Aarde gebeurt extreem worden versneld, wat leidt tot miljoenen tonnen CO²-opslag onder de grond. En dat zou mogelijk alle uitstoot kunnen compenseren. Een lang verwachte oplossing die snel wereldwijd omarmd moet worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Koos van Merksteijn

Marijke van Hees

Ed Koops

Ons Verhaal

Jacobus Van Merksteijn is een innovatieve Nederlandse ingenieur en zakenman uit een 2e generatie ingenieurs- en ondernemersfamilie die zich heeft ingezet om bij te dragen aan de klimaatverandering. Vanaf ongeveer het jaar 2000 begon Van Merksteijn een sterke interesse te ontwikkelen in het verminderen van uitstoot en het verwijderen van CO₂ uit de atmosfeer door nieuwe manieren te vinden om dit te doen.
Zijn diepe gevoel van doel en toewijding om een positieve nalatenschap achter te laten, leidde hem ertoe een klimaattechnologiebedrijf op te richten dat zich richt op koolstofvangst en -verwijdering.
Hij heeft innovatieve oplossingen ontwikkeld die de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen. De technologie omvat een nieuwe benadering van het vastleggen van CO₂ en het veilig ondergronds opslaan ervan, waardoor wordt voorkomen dat het bijdraagt aan klimaatverandering.

Hoe werkt het?

Carbon-Alert maakt gebruik van een C4 plantsoort. Deze plant, ook wel gigantisch gras genoemd, komt uit de Afrikaanse tropen en werd gemodificeerd in China. Het groeit onder warme omstandigheden zeer snel, tot wel 5 meter in 2 maand. Nog belangrijker: het neemt extreem veel CO₂ op. CO₂ die Carbon-Alert onder de grond opslaat. Het bedrijf maakt de plant namelijk gedeeltelijk vloeibaar en injecteert dit onder het grondwater. Het gevolg? Vrijwel alle CO₂ die de plant uit de lucht haalde verdwijnt in de grond en komt er nooit meer uit. Een versnelde vorm van veenvorming, zoals de Aarde het al meer dan 200 miljoen jaar doet.

Tropische innovatie

Carbon-Alert start haar project met 4000 Hectare grond in Colombia. Op deze locatie zouden bomen geplant worden, die op lange termijn zo’n 0,5 a 1 ton aan wortel-koolstof in de bodem op zouden slaan. Het gigantische gras neemt echter zo’n 200 à 300 keer meer CO₂ op. De plant kan bovendien overal ter wereld worden neergezet.

De plant draagt geen zaden en is daardoor niet invasief. Eén belangrijke voorwaarde: de plant heeft een nachttemperatuur boven de 20 graden Celsius nodig. Dat maakt het een enorm innovatieve kans voor tropische gebieden.

Wat levert het op?

Carbon-Alert berekende dat we met een 1 miljoen km² de volledige wereldwijde CO₂-uitstoot kunnen compenseren. Een gebied van 1000 bij 1000 kilometer, even groot als half Europa. Een enorme oppervlakte, maar ook een natuurlijk alternatief voor alle zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s ter wereld. Het proces zorgt voor CO₂-opslag, maar kan ook dienen voor het vruchtbaar maken van woestijngebieden, productie van biomassa, de productie van Bio-ethanol, productie van groen plastic en het compenseren van olie, kolen en gas.

CO₂-certificaten

De geïnjecteerde CO₂ wordt gezien als zogenaamde CO²- SINK. Dit kan via de CO₂-Exchange omgezet worden in Certificaten. Deze kunnen worden aangeschaft door bedrijven om hun uitstoot te compenseren. Nederland verkoopt momenteel voor ongeveer €1 miljard aan CO₂-certificaten aan bedrijven, zonder tegenprestatie. Door de opslag van het gigantisch gras in de tropische gebieden om te zetten in certificaten zijn we in staat deze bedragen werkelijk om te zetten in waardevolle CO₂-reductie. Inkomsten voor overheden, en kansen voor het bedrijfsleven.

Over het project

Carbon-Alert is een organisatie met haar roots in Overijssel. De onderneming is opgericht door ondernemer Jacobus van Merksteijn en heeft als doel om mondiaal het klimaatprobleem effectief aan te pakken door gebruik te maken van de kracht van de natuur. Samen met partners als OVsoftware, Krone landbouwtechniek en meerdere investeerders waaronder VerdorCapital wordt hard gewerkt aan de realisatie van het eerste project. Het gehele proces wordt uitgevoerd volgens internationaal erkende standaarden en gecontroleerd en geverifieerd door externe organisaties als Loyds en Veritas.

Neem contact met ons op

contact-us-dutch

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u vragen? Laat het ons weten via ons contactformulier.

Carbon Alert B.V.

Postadres:
Oude Boekeloseweg 15,
7553 DS HENGELO (Ov)

Email:
info@carbon-alert.com